PILATES TIJDENS EN NA DE ZWANGERSCHAP

Tijdens je zwangerschap is Pilates een goede methode om sterk, fit en soepel te blijven. Tot ongeveer 16 weken is het mogelijk de reguliere groepslessen te volgen. Naarmate je kindje, en dus ook je buik groeit, zullen er steeds meer oefeningen in de groepslessen zijn, die niet meer fijn voelen en die ook niet meer zinvol voor je zijn.

Door het toenemende gewicht en grootte van je kindje en buik zullen je onderrug en het bekken het steeds zwaarder krijgen. Een goede stabilisatie is de basis voor een goede houding. Hiermee kunnen later veel zwangerschapsklachten voorkomen en verlicht worden. Tijdens de zwangerschap verdienen ook de beenspieren extra aandacht, zodat niet je rug, maar je benen al die extra kilo’s kunnen opvangen.

Vanaf dat moment kun je overwegen om over te stappen naar de speciale Zwangerschapspilates Groepsles of Privélessen gaan volgen. In deze lessen is er genoeg ruimte om aandacht te besteden aan jouw specifieke behoeften en (voorkoming van) klachten die zich tijdens je zwangerschap kunnen voordoen. Dit is in principe tot aan het einde van je zwangerschap mogelijk. De Zwangerschapspilates staat op het rooster, je kunt deze les online boeken. Stuur een mailtje voor meer informatie over de Zwangerschapspilates of Privélessen.

Na je bevalling is Pilates een goede methode om je stabiliteit en kracht op een verantwoorde manier weer op te bouwen. Dit kan zowel na een natuurlijke bevalling als na een keizersnede.
Voor deze periode is er de postnatale pilates les. Vaak is het gevoel voor je eigen lichaam na de geboorte van een kind sterk veranderd. Spieren die voor de zwangerschap makkelijk te controleren waren, lijken wel verdwenen te zijn. Het vraagt aandacht en geduld om weer de nodige controle en het bewustzijn over deze spieren terug te krijgen. In de les besteden we veel aandacht aan ademhaling, diepe buik- en rugspieren en bekkenstabiliteit.

Deze les is ook geschikt als je al wat langer geleden bent bevallen en je weer je reguliere training hebt hervat maar merkt dat de controle over je “core” dus onder andere je diepe buikspieren en bekkenbodemspieren nog niet optimaal is en/of wanneer je pijnklachten hebt rondom het bekken. Stuur een mail voor meer informatie.


Hou in alle gevallen rekening met onderstaande basisrichtlijnen:

•Luister goed naar je herstellende lichaam.

•Houd rekening met een langere hersteltijd na een zware bevalling of keizersnede.

•Drink genoeg water voor, tijdens en na de training. Zeker als je traint in combinatie met het geven van borstvoeding.

•Neem voor en na de training een gezonde snack.

•Put jezelf niet helemaal uit tijdens de training.

Wil je meer info over pilates tijdens en na de zwangerschap in Amsterdam Noord? Klik hier om een mail te sturen.

Graag tot ziens! Eefje de Bruijn | Pilates Noord | Amsterdam Noord